Intervju med Jon Lindberg: "Vintern är den allra bästa tidpunkten"

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Intervju med Jon Lindberg: "Vintern är den allra bästa tidpunkten"
Inspiration
15 November 2018

Intervju med Jon Lindberg: "Vintern är den allra bästa tidpunkten"

Det tar inte lång tid innan vintern lägger sig över landet. Detta betyder dock inte att du måste släppa turerna ut i naturen. Jon Lindberg, som vann första säsongen av programmet ”Ensam i vildmarken” och leder kurser för Opdag Verden, berättar här varför han älskar vinterresor.


”Det är fantastiskt att vara borta på sommaren, men vintern är den bästa tiden. Ett landskap som du kanske känner väl förändras helt. Det är en tystnad på vintern. Du kan inte höra vattnet.  Inga löv som prasslar, men snön knakar och när det blir mörkt lyser den upp. Och så stjärnorna! Eller ett fruset vattenfall där du kan se vattnet under isen. Jag spenderar mer tid på att uppleva den typens saker på vintern. Kontrasterna är mycket större.

Den koppen kaffe eller varm kakao; det gör bara intaget betydligt bättre på vintern. Upplevelsen du får av att bli varm vid en lägereld är så mycket bättre. Hot chili con carne och att ligga i sin varma sovsäck är bättre.

Det man lär sig, det räknas mer på vintern. Alla kan sova ute på sommaren - du kan bara kasta dig i ett dike. Men på vintern krävs lite mer av dig själv: Har jag nu fått torra strumpor på? Gör jag rätt nu? Är jag skyddad nu? Jag älskar det, oavsett om det bara är en tre timmars resa eller fem dagar i Norge. "

Vinterläger och gemenskap

"När du vandrar på vintern håller du dig varm, men så snart du slutar vet du att du måste göra något för att hålla dig varm. Det är fantastiskt. När du får värmen vid elden är det så fantastiskt.

När du kommer till lägret på sommaren måste du bara varva ner, för allt kommer antagligen att ordna sig. Du kan sprida ut dig lite. Ta ett bad innan lägret är satt upp. Det går inte på vintern. Brasan måste tändas. Tarpen måste ställas in. Vatten måste kokas. Du måste göra allt snabbare än på sommaren. Om du inte gör dessa saker kommer du att frysa och då är det inte kul längre.

Man måste ge lite mer på vintern och alla måste delta. Det finns något mer gemenskap över det hela. Det ger mig något extra, oavsett om jag är borta med vänner eller familj. Du blir mer disciplinerad på vinterresor och kommer att tänka mer på saker. Jag tror att du blir skarpare på dina kvaliteter på vintern, för det finns inte lika mycket utrymme för fel. "


Den grundliga planläggningen

”Om jag ska på en vinterresa med familjen planerar jag mycket detaljerat och jag är säker på att alla har vad de behöver. Det är kortare resor där jag inte rör mig långt ifrån civilisationen.

Om det är med kamraterna, då är det med GPS, och då kan vi gå lite längre bort, men jag tänker på avståndens längder. Om du kommer ut i snön tar det bara väldigt lång tid att komma sig fram. Det är mer oförutsägbart.

På vintern är rutterna kortare och säkrare. Jag kan bra bege mig lite bort, men det är väldigt annorlunda än på sommaren, för konsekvenserna kan bli att du blir för kall. Det ska vara mysigt och roligt. Det är det viktigaste. Det här är inte expeditioner jag pratar om här. Det är för upplevelsernas skull vi tar ut i naturen. ”


Börja med de kortare resorna

”Du behöver inte gå långt för att få de fina upplevelserna. Du behöver inte gå ut och göra de vildaste snögrottorna, för den typen av saker måste du verkligen bekanta dig med. Det är inte en lek.

Jag tycker verkligen att du bör börja med en kurs och få riktigt coola upplevelser. Då kommer du inte ut och har en dålig upplevelse, för om du har legat i tre dagar och fryst i en sovsäck med våta strumpor kommer du inte ut igen. Det vill man bara inte.

Du kan också börja i din egen bakgård. Första gången jag fick en sovsäck av min fru sov jag utanför den julaftonen eftersom det var snö och jag var tvungen att testa den. Börja smått. Du kan alltid gå in om du fryser. Det är så häftigt att komma ut på vintern och det behöver inte vara med snöskor och i 14 dagar till att börja med. Börja med kortare resor. ”

Se även:

Vandringskängor

Ullunderställ

Tält och tarps

Sovsäckar och liggunderlag

Ryggsäckar

Köksutrustning

Termoflaskor och termokoppar

Pannlampor

Kompasser

Förstahjälp


Inspiration
Inlagd: November 15, 2018
Kategorier: Märke och Material
Författare: Opdag Verden